Meny Stäng

Installera Windows 11

När du känner dig redo för att uppdatera så läs vidare för att ta reda på hur du installerar Windows 11 snabbt och smidigt.

Windows 11 systemkrav

  • Processor: 1 GHz eller snabbare, minst två kärnor och kompatibel 64-bit kretsuppsättning
  • RAM: 4 GB
  • Lagring: 64 GB
  • Systemmjukvara: UEFI, Secure Boot capable
  • TPM: Trusted Platform Module 2.0
  • Grafikkort: DirectX 12 eller senare med WDDM 2.0-drivrutin
  • Skärm: 720p, 8-bit/färgkanal, minst 9″ på diagonalen
  • Internetuppkoppling och Microsoft-konto: Windows 11 Home kräver en aktiv internetuppkoppling och ett Microsoft-konto för att du ska ta dig igenom installationsprocessen eller om du migrerar en enhet från Windows 11 Home i S-läget.

Hur du hämtar Windows 11

Innan du börjar så säkerställ att din dator klarar av systemkraven som listas ovanför. Om den gör det, så se även till att göra en ordentlig säkerhetskopia innan du fortsätter.

På så vis säkerställer du att om något går fel, något som kan hända med nya operativsystem, så kan du åtminstone återställa till en säkerhetskopia som fungerar.

Med detta avklarat, så är det dags att besöka nedladdningssidan för Windows 11.

1. Uppgradera din nuvarande enhet

Det enklaste sättet att ladda hem och installera Windows 11 är att uppgradera den enhet du använder för närvarande. Du trycker då på ”ladda ned nu” på nedladdningssidan för Windows 11.

Sen följer du bara instruktionerna för att ladda ned och installera Windows 11 på din enhet.

2. Installera Windows 11 på en annan PC med hjälp av  DVD eller USB

Om du vill installera Windows 11 på en annan PC så välj då ”ladda ned nu” i stycket ”Skapa installationsmedia för Windows 11”

Då får du ett verktyg som formaterar en USB-enhet för att installera en startbar version av Windows 11, det kan också också göras på en blank DVD-skiva.

Du behöver en USB-enhet med minst 8 GB lagringsutrymme. Säkerställ också att det inte är några viktiga filer på den då allt på USB-enheten raderas. 

Följ stegen i installationsmedie-verktyktyget för att skapa en startklar USB-enhet eller DVD. När du gjort detta är det så stoppar du in den i den PC du vill installera Windows 11 på och startar om datorn.

Du kan behöva få din dator att starta upp från USB-enheten eller DVD-skivan du stoppat in. För att göra det så trycker du på F12 eller F2 (det varierar beroende på tillverkare) när tillverkarens logotyp dyker upp. Här kan du välja att din dator ska starta upp från din installationsdisk istället för att ladda Windows som normal.

När menyn dyker upp så väljer du helt enkelt att du vill att datorn ska starta från din USB eller DVD och trycker sedan enter. När du gjort det så bör Windows 11-installationsverktyget laddas upp och du är på god väg att installera operativsystemet.

3. Installera Windows 11 med hjälp av en ISO-avbildning

Stegen ovan förklarar hur du uppgraderar din Windows 10-PC till Windows 11. Skulle du dock vilja installera Windows 11 från grunden så kan du ladda ned en ISO-avbildning för Windows 11

Under rullgardinsmenyn vid namn ”Välj nedladdning” så väljer du Windows 11. När din ISO-avbildning är nedladdad så behöver du göra en startklar USB eller DVD med den.