Microsofts senaste webbläsare är så bra att jag glömde att jag bytte från Google Chrome

Microsofts senaste webbläsare är så bra att jag glömde att jag bytte från Google Chrome

Jag har experimenterat med andra webbläsare än Googles dominerande Chrome, som Firefox eller äldre versioner av Microsofts Edge, bara för att se vad som finns där ute och se till att jag inte missar någonting.

Dessa experiment varar oftast inte länge. Jag återgår vanligtvis till Chrome inom samma dag, ibland efter bara några minuter. Det finns bara något med Chrome design, utökat tilläggsbibliotek och funktionalitet som jag inte fick på andra webbläsare.

Men för första gången har jag fastnat för en annan webbläsare – Microsofts nya Edge, en uppgradering från webbläsaren med samma namn som lanserades med Windows 10 2015.

Här är min erfarenhet hittills av Microsofts senaste försök att få mig att använda sin webbläsare:
Jag öppnade min bärbara dator en dag och glömde helt att jag använde Microsofts nya Edge-webbläsare istället för Chrome.
Jag insåg att jag var i den nya Edge-webbläsaren först när jag sökte efter något i adressfältet och fick resultat från Microsofts Bing-sökmotor istället för Google-resultat.

Alla tillägg jag använder i Chrome fungerar i Edge, vilket är en glädjande nyhet. Jag kunde inte göra mitt arbete med tidigare versioner av Edge, eftersom jag var så beroende av vissa tillägg för att lägga till viktiga funktioner i webbläsaren.

 Sedan jag använder den nya Edge-webbläsaren har jag lagt märke till ett par saker som jag gillar bättre än Chrome.

För det första använder den inte så mycket av min dators värdefulla resurser som Chrome gör – nämligen RAM-minnet som Chrome slukar, vilket leder till långsam prestanda över tid. Och att ladda webbsidor på Edge är lika snabbt, om inte snabbare.

Just nu, med exakt samma antal flikar (19) och samma webbplatser laddade på båda webbläsarna i Windows 10, använder Edge 1,6 GB RAM och Chrome använder 2 GB.
Sekretessinställningarna är också mycket enklare att förstå, mer robusta och bättre utformade än på Chrome.

Att hantera sekretess på Edge är mycket lättare än på Chrome. Edges sekretessinställningar är väl utformade och gör ett bättre jobb med att berätta vad det gör på integritetsfronten och hur det kan påverka din upplevelse.
Faktum är att integritetsinställningarna är så kraftfulla att Edge lurar webbplatser att tro att jag har en annonsblockerare.

I den “stränga” sekretessinställningen i Edge, som blockerar de flesta trackare på webbplatser, har vissa webbplatser bett mig att inaktivera min annonsblockerare. Saken är att jag inte har en annonsblockerare installerad på Edge. Det är imponerande.


På många sätt är Edge mer eller mindre en Chrome kopia, men med ett par små extrafunktioner som kan plantera fröet av att överväga att byta. Det är värt ett test, om bara för det tydligare och mer robusta sekretessinställningarna och den minskade påverkan på din dators RAM-minne.

Om du installerar Windows 10, har den nya Edge vad som krävs för att vara din standardwebbläsare snarare än bara ett verktyg för att ladda ner Chrome i det ögonblick du startar upp den.

 

  • Göran Ek
  • mars 3, 2020
  • 11:23 e m